De betekenis van het begrip hellingshoek is niet voor iedereen helemaal duidelijk. De dakhelling wordt uitgedrukt in graden, het aantal graden kan duidelijk maken, of een dak steil afloopt of flauw afloopt, de hellingshoek heeft geen betrekking op de dakkapel zelf, behalve op de uiteindelijke kosten. De hellingshoek van een dak moet altijd tussen nul en negentig graden liggen, daken met een steile afloop hebben een hoge hellingshoek, dus richting negentig graden, terwijl daken met een flauwe afloop een hellingshoek hebben die zich meer in de buurt bevindt van nul graden.
De hellingshoek zal zich altijd bevinden tussen twintig en zeventig graden, een dak met een relatief lage hellingshoek resulteert in een prijzigere dakkapel, omdat de hoeveelheid materialen toeneemt en het transport van de dakkapel kan zorgen voor de nodige extra kosten. Het tegenovergestelde kan gezegd worden over daken met hoge hellingshoek, want een grote hoeveelheid materialen is niet noodzakelijk en speciaal transport hoeft niet te worden toegepast. Daarnaast vermindert het afval. De meeste Nederlandse woningen hebben een dak met een hellingshoek van vijfenveertig graden.
U kunt zelf de hellingshoek berekenen, hiervoor bestaat een wiskundige formule, waarbij de functie tangens gebruikt wordt. Het internet heeft veel websites, waarop de formule gevonden kan worden. Mocht u de hellingshoek van het dak niet weten, dan kunt u uitgaan van vijfenveertig graden. De overstaande zijde is de lengte van de vloer tot de nok van de zolderverdieping en de aanliggende zijde is gelijk aan het midden van de zolderverdieping tot de buitenzijde van de zolderverdieping, als deze beide zijden gelijk aan elkaar zijn, dan is het dak van de woning vijfenveertig graden.
Copyrights © E-Quotations 2011 - 2016 - All Rights Reserved
Dakkapel prijzen