Dakkapellen hebben allemaal unieke maatvoeringen, geen enkele dakkapel heeft dezelfde breedte. De hoogte van een dakkapel, althans bij standaard traditionele of prefab dakkapellen, is meestal 1,5 meter. Een dakkapel kunt u vergunningsvrij plaatsen tot een hoogte van 1,75 meter, de breedte is ondermeer afhankelijk van de afmetingen van de achter- of voorgevel. Een dakkapel kan op de achtergevel vergunningsvrij geplaatst worden, als niet binnen een halve meter van de erfgrens wordt gebouwd. Het dakvlak van de voorgevel kunt u meestal voor maximaal 50% bebouwen. Lees verder over breedte en hoogte dakkapellen.
De kosten en prijzen van dakkapellen zijn grotendeels afhankelijk van de hellingshoek van het dak. Dakkapellen met een lage hellingshoek zijn prijziger, dan dakkapellen met een hoge hellingshoek, de hellingshoek drukt de steilheid van het dak uit in graden. Een doorsnee Nederlandse woning heeft een hellingshoek, die zich bevindt tussen 35 en 45 graden. De meeste dakkapel specialisten rekenen extra kosten, als de hellingshoek minder is dan 30 graden (flauwe daken), in verband met de hoeveelheid materiaal die gebruikt moet worden en eventueel toe te passen speciaal transport. Lees verder over hellingshoek dakkapellen.
Een dakkapel kan met verschillende materialen aan de buitenkant worden afgewerkt. De meeste mensen prefereren een onderhoudsvrije buitenafwerking, ofwel kunststof buitenafwerking. Een tweetal veel voorkomende varianten van buitenafwerking zijn Trespa en Keralit. Het merk Trespa staat bekend om de gladde kunststof platen, die net als Keralit in vele kleuren leverbaar zijn. Keralit is een verzamelnaam voor met name kunststof gevelpanelen (rabatdelen/schroten en dakrandpanelen). Natuurlijk is een houten of zinken buitenafwerking ook mogelijk bij dakkapellen. Lees verder over buitenafwerking dakkapellen.
Dakkapellen kunnen aan de binnenkant op veel manieren worden afgewerkt. Een dakkapel kan kaal worden geleverd, dan kijkt u aan tegen het isolatiemateriaal en de folies. De binnenkant van de dakkapel kan ook worden bekleed met gipsplaten, MDF of spaanplaten. De dakkapel specialist kan ook de draagbalken rondom de dakkapel wegwerken of het knieschot aftimmeren, de meerprijs varieert van € 500 tot € 1.000. Een zolderverbouwing is ook bespreekbaar, bij een dergelijke verbouwing kan gedacht worden aan het plaatsen van wanden of het maken van schuifdeuren. Lees verder over binnenafwerking dakkapellen.
Elke dakkapel kan worden voorzien van rolluiken en screens, zij kunnen zowel geleverd worden met elektrische-, handmatige- als slingerbediening. Rolluiken en screens kunnen volledig worden weggebouwd in het boeideel, een inbouwrolluik of –screen is dan meestal gebruikelijk. Een voorzetrolluik of –screen wordt op de houten of kunststof kozijnen geplaatst, deze blijft van buitenaf altijd zichtbaar. Elektrische rolluiken en screens kosten maximaal 20% meer, dan een handmatig bediend rolluik of screen. Rolluiken zijn niet alleen goedkoper dan screens, maar ook praktischer. Lees verder over rolluiken en screens bij dakkapellen.
Naast dakkapellen, kan een dakkapel specialist ook dakramen plaatsen of verplaatsen. Dakramen kosten aanzienlijk minder, dan dakkapellen en kunnen de zolderverdieping ook van het nodige extra daglicht voorzien. Het merendeel van de dakramen is van Velux, deze houten of kunststof dakramen kunnen worden onderverdeeld in tuimelvensters en uitzettuimelvenster, het scharnierpunt wordt bij een tuimelvenster aan de bovenzijde geplaatst en bij een uitzettuimelvenster in het midden. Een alternatief voor Velux dakramen, zijn dakramen van merken als Fakro en Roto. Lees verder over dakramen.
Dakkapellen hoeven niet altijd te worden uitgevoerd in kleuren als gebroken wit of dennegroen. Het boeideel, de zijwanden en de kozijnen van dakkapellen, kunnen allen verschillend worden gekleurd. Een veel gebruikte kleur voor het boeideel is bijvoorbeeld staalblauw, de draaidelen van het kozijn worden dan ook vaak staalblauw gekleurd, net als de zijwanden. Het kozijn wordt dan meestal crème (gebroken wit) gekleurd. Natuurlijk zijn ook kleuren bij de dakkapel mogelijk als mosgroen, antracietgrijs, monumentenblauw of wijnrood. De kleuren worden vaak aangeduid in RAL-nummers. Lees verder over kleuren dakkapellen.
Het draait bij de aanschaf van producten als dakkapellen niet alleen om de kosten, maar ook om een aspect als duurzaamheid. De isolatiewaarde bij dakkapellen wordt uigedrukt in een R-waarde, bij houten dakkapellen is deze waarde gemiddeld genomen 2,5. Kunststof dakkapellen hebben altijd een hogere R-waarde, u kunt uitgaan van een waarde boven 3,0. Houten dakkapellen kunnen op twee manieren worden geïsoleerd, bij warme isolatie bevindt de steenwol zich tussen de houten balken, terwijl bij koude isolatie het isolatiemateriaal (PUR-platen) bovenop de houten balken wordt geplaatst. Lees verder over isolatiewaarde dakkapellen.
Dakkapellen moeten vanzelfsprekend waterdicht zijn, daarbij is dakbedekking belangrijk. Bitumen (dakleer) wordt zelden nog toegepast, deze dakbedekking wordt vervaardigd door ruwe aardolie te destilleren. De meeste dakkapel specialisten maken tegenwoordig gebruik van EPDM, dat vergeleken kan worden met de binnenband van een motorvoertuig. De EPDM wordt met een speciale lijm op het dak gespoten of gesmeerd. De verwachte levensduur van EPDM is minimaal vijf decennia, de grootste leverancier van EPDM in Nederland is Firestone, dat ook autobanden produceert. Lees verder over dakbedekking dakkapellen.
Een dakkapel wordt aan de binnenkant vaak dicht gespoten met PUR-schuim, dit zorgt voor een verhoogde isolatiewaarde, maar houdt geen hemelwater buiten de dakkapel. De toepassing van lood moet de waterdichtheid garanderen, lood is zeer effectief en gemakkelijk te hanteren, maar niet bepaald milieuvriendelijk. U kunt als alternatief voor lood, kiezen voor loodvervanger dat op een gelijke manier werkt als lood, alleen is loodvervanger niet schadelijk voor het milieu. U kunt aan de zijkanten van de dakkapel ook nog kiezen voor een verholen goot, deze vervangt het lood of de loodvervanger. Lees verder over lood of loodvervanger bij dakkapellen.
De dakconstructie moet voordat de dakkapel wordt geplaatst worden aangepast, meestal worden slapers (verticale balken) geplaatst en een boven en/of onderslagbalk (horizontale balken). De dakconstructie kan bestaan uit horizontale of verticale balken. Mocht u op de zolderverdieping voornamelijk horizontale balken en ook een spant (twee verticale balken over de lengte van de zolderverdieping) aantreffen, dan heeft u te maken met een gordingenkap. Een sporenkap bestaat uit verticale balken, deze sporen zijn meestal weggewerkt achter spaanplaat of ander plaatmateriaal. Lees verder over dakconstructie bij dakkapellen.
Copyrights © E-Quotations 2011 - 2016 - All Rights Reserved
Dakkapel prijzen